Over leven in een pastorie

…van een vrouw die haar handen vol heeft…

Talentenjacht

Afgelopen weken was de vrijdagavond gereserveerd voor de tv-show Holland’s Got Talent. Frisdrank en chips erbij. De drie oudste kinderen vonden het heerlijk om samen te kijken en commentaar te geven. En het oordeel van m’n kinderen is ook niet mals. Dat van de jury soms ook niet. Mij interesseert zo’n tv-programma eigenlijk niets, ik kijk mee met de kinderen voor de gezelligheid (en voor Dan Karaty ;-)).

Het stomme aan zo’n talentenjacht is dat er aan het einde van de strijd wel een winnaar is, maar wat stelt dat nou eigenlijk voor? Want straks begint er weer een nieuwe wedstrijd. Straks is er weer een nieuwe competitie. En hiervoor is ook al een talentenjacht geweest. En vorig seizoen ook. Winnen is zo relatief. Er hebben er al zoveel gewonnen en na jou zullen er weer anderen komen die ook winnen.

Het vervelende is dat niet er niet alleen veel talentenjachten op tv te zien zijn – ook het gewone leven lijkt vaak op zo’n show. En het kerkelijk, gelovig leven dus ook. Want we zijn in de kerk vaak dezelfde kritische persoon als we ook op ons werk zijn of als we naar de overburen in de straat zijn. We kijken net zo kritisch naar elkaar in de kerk als we ook kijken naar de mensen die wij vanachter decoratieve windlichten en stijlvolle orchideeën in onze vensterbank langs zien lopen.

Ja, we hebben van God talenten gekregen. Niet allemaal dezelfde, niet allemaal in dezelfde mate. En natuurlijk is het prachtig als je je talenten succesvol kunt inzetten. Maar…het is niet de bedoeling dat je gaat opkijken tegen talentvolle mensen. Het is niet de bedoeling dat je jezelf minderwaardig vindt, omdat jij dat talent niet zo hebt.

In een wereld waarin je weggestemd kan worden, waar het leven een afvalrace is, daar is het goede nieuws van Christus een vreemde boodschap. Paulus schrijft erover in zijn brief aan de Korinthiërs: over de gemeente als lichaam. De bijbel vertelt ons niet over stemrondes tot er één winnaar overblijft, maar vertelt ons het verhaal van een lichaam waarin ieder lid waardevol is, nodig, bruikbaar, kostbaar!

Maar zo voelt het meestal niet. Je voelt je misschien niet net zo geschikt als die ander. En als je dan  gevraagd wordt voor een taak in de kerk dan is het al snel: ‘Oh, maar dat kan ik niet, dat durf ik niet, als ik voor in de kerk iets moet doen dan breekt het zweet mij uit, daar ben ik veel te zenuwachtig voor, wat zal de rest van de gemeente van mij vinden, hoe zullen ze mij beoordelen?’

Alsof de mensen die op zondag naar de kerk komen een soort publieksjury vormen. Helaas is dat ook wel eens zo. Dat is in de kerk zo, dat is op ons werk zo, dat is in elke ontmoeting zo: we vormen ons razendsnel een beeld van iemand, we leven met talloze verwachtingen – en als de werkelijkheid anders is, dan is onze eerste reactie meestal afkeurend.

De apostel Paulus schrijft in de eerste brief aan de Korinthiers, in hoofdstuk 12:

Er zijn verschillende gaven, maar er is één Geest; er zijn verschillende dienende taken, maar er is één Heer; er zijn verschillende uitingen van bijzondere kracht, maar het is één God die ze allemaal en bij iedereen teweegbrengt. In iedereen is de Geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente.

We zijn niet allemaal hetzelfde. De Geest werkt in ons allemaal. Maar bewerkt bij een ieder iets anders. Iets eigens. Durf je dat te waarderen? Durf je daar ruimte aan te geven? En omgekeerd: op welke plekken en bij wie ervaar jij zelf die openheid. Wanneer krijg jij de verantwoordelijkheid om de dingen op jóuw manier te doen?

Talentenshows halen eigenlijk niet het beste in mensen naar boven. Ze halen bij een paar mensen iets uitzonderlijks naar boven. Ik droom van een kerk, van een gemeenschap van gelovigen waar alle mensen het podium bestijgen om hun talent te laten zien. Dat er dan een daverend applaus volgt voor de God die ons zoveel moois heeft gegeven.

bewerking van de meditaties voor ‘De Nieuwe Morgen’ – @1008AM, donderdag 9 juni 2016

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 juni 2016 door in Wat er in m'n hoofd omgaat en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: