Evaluatiegesprekken

Het was eens op een kerkenraadsvergadering dat één van de ouderlingen een onderzoek naar voren bracht. Het ging over de verminderde betrokkenheid van mensen die een ambtstermijn vervuld hadden. Ooit waren ze vol vuur begonnen, vol enthousiasme aan het werk gegaan in de kerkelijke gemeente als diaken of ouderling, maar na vier jaar kerkenraadswerk lukte het hen niet meer hun draai in de gewone kerkbanken te vinden. Vermoeid, belast, teleurgesteld of zelfs gefrustreerd – zo verlieten zij zachtjes aan de samenkomsten van de gemeente.

Dát wilden wij voorkomen. Daarom besloten wij dat de predikant steeds een gesprek zou voeren met de mensen van wie de ambtstermijn om was. Maar als je dán ineens frustratie te horen krijgt, kun je er ook niets meer aan doen. Dus ontdekten wij dat er ook éérder zo’n gesprek moet zijn: de tussentijdse evaluatie 🙂

Omdat het vorig jaar niet lukte om een eindgesprek noch een tussentijdse evaluatie te organiseren, heb ik dit jaar de hele kerkenraad ingepland om met allemaal een persoonlijk gesprek te voeren. Vergelijkbaar met de 10minutengesprekken in het onderwijs. Alleen duren de gesprekken die ik voer iets langer (35minuten).

Ik had m’n kerkenraad van te voren een paar vragen meegegeven:
1. Wat heb jij afgeleerd en waarin zou je nog willen groeien?
2. Wat heeft de kerk nodig om in 2025 uur nog een levendige gemeenschap te zijn?
3. Welke mensen dreigen we te vergeten?
4. Zit er een steentje in je schoen waardoor je moeilijk verder kunt gaan?

***

Deze vragen kun je – in iets andere woorden – ook aan jezelf stellen. Ook al ben je nooit ambtsdrager geweest, ook al maak je niet deel uit van een gemeente.

Als je gelooft, dan ontwikkel je jezelf. Geloven is een proces van leren, maar ook van afleren. En dat is natuurlijk logisch. Want als vriendelijkheid en geduld deel zijn van de vrucht van de Geest (zoals Paulus daarover schrijft in Galaten 5) dan kan het niet anders dan dat je ook iets afleert. Dan zul je afleren om direct uit je slof te schieten, dan zul je afleren om je negatief en gesloten op te stellen.

Dus: wat heeft de Geest bij jou weggesnoeid? Waar moet nog een keer wat snoeiwerk verricht worden en waar zie je groei? En hoe kun jij die groei inzetten voor anderen? Wat heb jij deze wereld te bieden?

Voor mijzelf en mijn kerkenraad vind ik het belangrijk om in beeld te hebben wie wij als gemeente dreigen te vergeten. Die vraag kun jij ook aan jezelf stellen. Welke mensen vind ik ‘lastige’ mensen? Welke mensen zou ik nou nooit zo maar op de koffie vragen? En geloof me: ik snap heus wel dat er allerlei gegronde redenen kunnen zijn om níet met die ander door één deur te kunnen.

Maar…

Jezus vraagt van ons om te dienen. Om de minste te willen zijn. Zoals Jezus zijn leven gaf voor alle mensen, zo moeten ook wij ons best doen om niet onze eigen voors en tegens, onze eigen moeiten en bedenkingen voorop te zetten.

Tenslotte: zit er een steentje in je schoen? Met andere woorden: wat belemmert jou om voluit die geloofsontwikkeling door te maken? Misschien voel jij je wel gehinderd door andere mensen, door gebeurtenissen uit het verleden, door strenge gewoonten en vaste rituelen…
Je mag even stil staan. Je hoeft niet verder te strompelen met zo’n steentje in je schoen. Je mag stil staan en bedenken wat jouw steentje is. Je mag het steentje uit je schoen weghalen en aan God geven.

Vier vragen om voor jezelf over na te denken:
1. Waar moet nog een keer wat snoeiwerk verricht worden en waar zie je groei?
2. En hoe kun jij die groei inzetten voor anderen?
3. Welke mensen vermijd jij het liefst?
4. Welk steentje in je schoen irriteert en werkt je tegen om voluit en vrijuit te kunnen geloven?

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Evaluatiegesprekken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: