#JongeGezinnenLunch

Er zat vaart in het programma en dat moest ook wel: er was maar 75 minuten tijd om ongestoord, zonder jengelende kinderen, met elkaar te praten, dus die tijd moest goed benut worden 😉 Terwijl er bijna 30 kinderen in groepjes door het gebouw renden op zoek naar de verschillende onderdelen van de vijfkamp, gingen de ouders in verschillende gespreksronden met elkaar aan de slag.

Inhoud
Het begon met de ‘geloofsboom’:WP_20160410_001

– wat zijn je wortels, wat neem je uit je eigen jeugd/opvoeding mee als het gaat om geloven
– waar sta je nu voor, hoe ziet de stam van jouw geloven er nu uit
– welke vruchten hoop je te zien groeien bij je kind(eren)

Met een plattegrond van een huis voor ons hebben we met elkaar gesproken over geloven thuis: op welke plekken in huis ben je met geloofsopvoeding bezig. En welke dilemma’s ervaar je dan. De eettafel en de slaapkamer warenPlattegrond de meest favoriete plekken om geloof te delen en over geloven te praten. De zithoek met tv of de werkplek met computer – dat zijn in veel gezinnen de plekken waar je uitgedaagd wordt als ouder: wat mag je kind wel en niet kijken, welke spelletjes zijn geschikt en waar wil je hem/haar liever voor beschermen en hoe leg je dat uit…

We hebben met elkaar gesproken over manieren waarop je – vanuit je stam – kunt werken aan groei, manieren die behulpzaam kunnen zijn, die goede omstandigheden creëren waardoor de vruchten gaan groeien. Alle aanwezige ouders hebben bij de doop van hun kind beloofd het kind voor te gaan op de weg die Jezus Christus gewezen heeft. Dat is de weg die door lijden en dood, in gehoorzaamheid aan de Vader, nieuwe hoop vindt, nieuw leven. Maar hoe geef je nou inhoud aan je ‘ja, dat beloof ik’ op die doopvraag?!

Het invullen van een voorbeeldpagina van Eet ze en Truste gaf een goede indruk van een WP_20160407_001heel verfrissende manier om met elkaar in gesprek te zijn. De Kletsklapper is daar ook een leuk voorbeeld van. Even bezig zijn met boekjes, materialen zet ouders aan het denken: wat past er bij mijn gezin, wat zouden mijn kinderen leuk vinden.

Het zoeken naar momenten waarop je met je kind bezig kunt zijn met God en de bijbel is nodig als je vruchten wilt laten groeien, maar het is ook nodig wanneer jij er waarde aan hecht dat je kind leert dat geloven niet alleen iets is voor de zondag, voor de kerk, maar dat het ook een vaste plek mag hebben in het gezinsleven.

Onze voorbereidingen
In de Gereformeerde Kerk Ottoland functioneert een jeugdraad – een team waarin jeugdouderling, predikant en coördinatoren van clubs, nevendiensten, catechisatie, oppas en jeugdpastoraat samenwerkt. Niet alleen voor kinderen is het jeugdwerk, maar er moet in een gemeente ook oog zijn voor de óuders van de kinderen. Daarom organiseert de jeugdraad jaarlijks een activiteit voor de ouders van pubers en dus ook voor de ouders van jongere kinderen. In 2014 organiseerden wij voor het eerst zo’n lunch (met gesprekskaartjes), het jaar daarop volgde een tweetal avonden waarop meer tijd was om dieper met elkaar door te praten. Dit jaar hebben we toch weer gekozen voor een lunch.
Als je ouders op een activiteit wilt hebben, moet je het hen zo gemakkelijk mogelijk maken om te kunnen komen: als ze eerst nog oppas moeten regelen dan is dat een reden om toch maar niet te gaan. Daarom is gekozen voor een gezinsactiviteit op zondagmorgen na de kerkdienst. Dat is een moment waarop er eigenlijk haast niets anders te doen is. Behalve dan misschien koffie drinken bij je (schoon-)ouders… Er is gekozen voor een speeddate-achtige opzet: korte gespreksronden in wisselende groepjes. Zo leer je in een korte tijd meer ouders een beetje kennen. Voor de één is de beperkte tijd prettig: als het niet klikt, schuif je na 15 minuten door naar een volgende tafel. Voor de ander is het fijn, omdat je in 15 minuten niet het achterste van je tong gevraagd kan worden. En voor iedereen geven de korte gespreksronden voldoende indruk om later nog eens verder met elkaar door te praten.
De doelgroep is ouders van wie het (oudste) kind niet ouder is dan 12 jaar. Deze families ontvangen per email een uitnodiging. Via onze wekelijkse Nieuwsbrief en de Facebook-pagina werd de hele gemeente op de hoogte gebracht van deze activiteit zodat ook mensen die verlangen gezin te zijn of ouders die ook al een ouder kind hebben zich ook konden opgeven.
Organiseer een apart programma voor de kinderen en zorg voor voldoende begeleiding. Dit keer hadden we een vijfkamp georganiseerd (kleuren, fotopuzzel, snoepjes-memory, bladerdeeghapjes maken, basketballen). Een aantal kinderen uit groep 7 en 8 waren hiervoor verantwoordelijk. Er liepen vijf groepjes met kinderen rond – de verschillende leeftijden door elkaar. Twee volwassenen hielden het overzicht. Twee jaar geleden was het kinderprogramma ingedeeld op leeftijd en was er voor iedere leeftijdsgroep een apart programma.
Het is het handigst als de catering uitbesteed kan worden. Pannenkoeken, broodjes knakworst, soep, broodjes en salades – het kan zo uitgebreid en ingewikkeld als je zelf wilt. Goed eten is sfeerverhogend – zeker als je je eten ook nog eens kunt nuttigen terwijl je geniet van een stralende zon. Zo wíl je elkaar wel ontmoeten…

 

Advertenties

3 gedachten over “#JongeGezinnenLunch

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: