Water dat leven geeft

Zoals ik ben
kom ik,
mijn ziel
als een oude regenjas –
gescheurd
verschoten
vuil –
Zoals ik ben
kom ik,
mijn lippen
hebben U bespot,
verloochend,
vervloekt:
“Zie de Mens” –
Zoals ik ben
kom ik, Jezus.
Mijn leven
is donker –
troebel
als een vervuild meer –
neem mij in Uw hand
vergeef mij
genees mij
was mij
zodat ik schoon
en wit als sneeuw
verder lopen kan.
Maar ga met mij mee, Jezus
dan ben ik niet meer bang.

(auteur onbekend)

Doopgedachtenis bij de doopvont
Jezus is afgedaald in de diepste duisternis. Hij is ondergegaan in het water van de dood. Maar dat was niet zijn einde. God heeft een uitweg gegeven daar waar geen uitweg was. In de diepte van de dood schiep Hij een weg naar het licht, naar nieuw leven. Net zoals Hij voor Israël eens een uitweg maakte toen hun weg dood liep en het water hen de weg van het leven afsneed. Zo machtig is Hij! StilleZaterdag - doorgang

De blauwe doeken bij de ingang van de kerkzaal symboliseren die weg door het water van de dood heen. Dwars door de golven van angst en dood vind je de weg naar het leven. Dát is de doop. Ondergaan en bovenkomen. Sterven met Christus en weer opstaan. Dat geloven en belijden wij als we dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

 

uit: De Bijbel, De brief aan de Kolossenzen – Hoofdstuk 2, vers 12 t/m 14
Toen u gedoopt werd bent u immers met hem begraven, en met hem bent u ook tot leven gewekt, omdat u gelooft in de kracht van God die hem uit de dood heeft opgewekt. U was dood door uw zonden en door uw onbesneden staat, maar God heeft u samen met Christus levend gemaakt toen hij ons al onze zonden kwijtschold. Hij heeft het document met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen.

Door het water uitgewist
Op Goede Vrijdag hoorden we hoe wij, jij en ik, Jezus aan het kruis hebben geslagen. Door al het verkeerde in ons leven. Door het vuil van de weg die wij bewandelen in dit leven. Het stof dat als viezigheid aan onze voeten kleeft. De Rooms-Katholieke kerk definieert ze als zeven hoofdzonden: luiheid of onverschilligheid, hebzucht, lust, onmatigheid of vraatzucht, jaloezie, woede en hoogmoed. Al het verkeerde is als een aanklacht die ons veroordeelt. We staan als het ware bij de waterlijn en de aanklacht zou ons veroordelen tot het water van de dood.

Misschien veroordeel jij jezelf wel. Draag jij een last met je mee die je verhinderd om vrijuit en voluit te leven. Leg het af. Misschien is er een kwaad in je leven waar je niet tegen opgewassen lijkt te zijn. Leg het af. Misschien schaam je je voor iets en blijf je jezelf daarmee pijnigen. Leg het af. Leg het af: alles dat jou richting het water van de dood trekt. Leg het af door het op een briefje te schrijven. Straks mag je naar voren komen en het in het water gooien. Laat het water dat verfrist en schoon wast ook jouw last wegspoelen.

 

ZegeningStilleZaterdag - overzicht
Geef jezelf aan Jezus… De uitweg die God gegeven is mag je vol vertrouwen op Hem gaan. Laat Hem je omarmen en ontvang zijn Geest. Daarom staat de knielbank vandaag klaar – je mag hier komen en zijn zegen ontvangen. Je mag naar voren komen om het vonnis dat je over jouw leven geschreven heeft, uit te wissen.

Gedoopt in zijn dood zal zijn bloed jou beschermen. Het feest van Pasen is direct verbonden met Pesach – het feest van de bevrijding dat Israël leerde vieren toen zij uit Egypte verlost werd. Die nacht van de bevrijding was een nacht vol dubbele gevoelens: de engel van de Heer bracht dood en verderf bij de Egyptenaren, wat een verdriet, wat een wanhoop zal daar uitgeschreeuwd zijn. En aan de andere kant: de huizen waar het bloed van het lam aan de deurposten gesmeerd was, die huizen waren veilig. De Israëlieten werden gespaard.

Nou, gisteren stonden we aan de voet van het kruis. We hebben onszelf bepaald bij het feit dat wij hem gekruisigd hebben. Hij is gestorven door ons. Om ons. Voor ons. Zijn bloed heeft gevloeid – zo zeggen we dat als iemand vermoord is. Zijn bloed heeft gevloeid voor ons. Zijn bloed is uitgesmeerd om ons te beschermen.

Klaag jezelf dus niet aan, laat alles wat je verhinderd om opnieuw te beginnen uitwissen en laat je leven vol zijn van de Heilige Geest, die als een bron van levend water in jou wil ontspringen.

StilleZaterdagAan de ene kant van het podium staat een vaas met een wateroplossing waar je je vonnis in kunt gooien – het zal uitgewist worden, want Gods genade is groter dan alles wat jij hebt opgeschreven.
Aan de andere kant van het podium staat de knielbank. Je bent welkom om hier te knielen en zijn zegen te ontvangen om daarna op te staan in zijn kracht. Je hoeft het niet allebei te doen – je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan één van beide rituelen of in de kerkbank te genieten van de rust, van de tijd voor jezelf en God.

***

uit: De Bijbel, Het boek van de Psalmen – Hoofdstuk 1, vers 1 t/m 3
Gelukkig de mens
die niet meegaat met wie kwaad doen,
die de weg van zondaars niet betreedt,
bij spotters niet aan tafel zit,
maar vreugde vindt in de wet van de HEER
en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht.
Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet.
Alles wat hij doet komt tot bloei.

Deel van de liturgie op Stille Zaterdag in de Gereformeerde Kerk Ottoland op 26 maart 2016.
Op een klein notitieblaadje mochten mensen met een viltstift opschrijven wat hen belemmert om het nieuwe leven te leven. Deze briefjes konden in een grote vaas gegooid worden – in een mengsel van water met dunne bleek. De woorden vervagen in enkele minuten…
Wanneer mensen knielen voor Gods zegen vraag ik expliciet of er iets specifieks is dat ze in gebed willen brengen of waar ze een zegen over willen ontvangen.

Advertenties

Een gedachte over “Water dat leven geeft

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: