Hallo wereld!

Dochterlief is een hut aan het bouwen in de tuin. Ze heeft daarvoor de schuur leeggehaald Hallo wereld02en al het hout dat ze vinden kon naar buiten gesleept. Dat is in onze schuur niet zoveel, want zulke klussers zijn wij niet, maar er stonden nog wat triplex platen die mijn echtgenoot eens gebruikt had tijdens de feestweek in ons dorp. Om de vijf jaar is er een wedstrijd: wie versiert zijn huis/tuin het mooiste, het leukste. Het is inmiddels twee jaar geleden, maar Marien had onze gevel versierd met verschillende vlaggen: de Nederlandse driekleur, de groen-witte vlag van Nigeria en de rood-witte van Indonesië. Zo divers is ons gezin. En er stond een groot bord in onze tuin met daarop de tekst ‘Hallo wereld’ – verwijzend naar een liedje van Kinderen voor kinderen:

Hallo wereld wereld, de wereld is van mij.
Er is ruimte zat, dus kom er lekker bij.
Hallo wereld wereld, de wereld is van jou.
Er zijn wel duizend kleuren, veel meer dan rood-wit-blauw.
Hallo wereld, hééééééé!
Ja jij, je bent van ons allemaal.

Dat bord gebruikt dochterlief nu in de tuin voor haar hut. En wanneer ik de achterdeur uitstap de tuin in dan komt die tekst mij tegemoet: ‘Hallo wereld’. En ik bedenk me dat dat vrolijke kinderliedje zo haaks staat op de werkelijkheid. Is de wereld werkelijk van jou en mij? Is de wereld werkelijk van ons allemaal?

Genesis 11 vertelt het verhaal van de toren van Babel – hoe er spraakverwarring ontstaat en mensen zich verspreiden over de aarde, omdat ze elkaar niet meer kunnen begrijpen en daardoor niet kunnen samenleven.

Het is de situatie van vandaag en gisteren en morgen. We kunnen niet samenleven. We zijn bang voor elkaar. We zijn bang voor de eigenheid van de ander. We vinden dat de ander geen bestaansrecht heeft in ons dorp, in onze stad, in ons land of in ons werelddeel. En eerlijk is eerlijk: daar hebben niet alleen Nederlanders of West-Europeanen last van – dat geldt voor de hele wereld. In Zuid-Afrika worden de Aziaten gediscrimineerd en als tweederangsburgers behandeld. En in Indonesië worden de Chinezen minderwaardig behandeld.

Het is de situatie van vandaag en gisteren en morgen. De wereld is helemaal niet van ons allemaal. De wereld is van hen die de grootste mond hebben, van hen die het meeste geld hebben, de meeste macht. De wereld is van hen die het meest angstaanjagend zijn, de meeste doden maken.

En de wereld is zeker niet van hen die sterven in het water van de Middellandse Zee…
De wereld is zeker niet van hen over wie de coalitiepartijen dagen vergaderd hebben…
De wereld is niet van de christenen in Egypte die door IS-strijders vermoord worden…

Ik ben misschien hopeloos naïef, maar ik verlang naar een wereld waar iedereen gelijk is. Gelijke kansen heeft. Waar we niet zo hebberig ons eigen bezit beschermen. En met bezit bedoel ik dan: ons land, onze cultuur, onze sociale voorzieningen, onze rechten, onze banen.

Ik ben misschien wel veel te makkelijk, maar ik hecht niet zo aan materiële zaken. Ik denk dat we eigenlijk geen rechten hebben. Ik denk dat we van Gods genade leven. Hoe dat vertaald moet worden in de praktijk – dat is natuurlijk een spannende vervolgvraag… Maar hoe anders zou de wereld eruit zien wanneer we dat allemaal zouden erkennen dat we leven van wat ons gegeven en toevertrouwd is…?!

bewerking van de overdenkingen voor ‘De Nieuwe Morgen’ – @1008AM op donderdag 23 april 2015

Advertenties

Een gedachte over “Hallo wereld!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: