‘Frozen’

Met dochterlief ging ik in de kerstvakantie naar de bioscoop. Steeds weer wil zij het liedje ‘Laat het los’ uit de film Frozen horen dus ik had bedacht dat het leuk zou zijn om naar de sing-a-long versie van Frozen te gaan. De woorden van de liedjes uit de film als een ondertiteling in beeld, oplichtend op de maat van de muziek en tientallen kinderstemmetjes die meezingen. Geweldig.

Frozen is naar het sprookje van de ijskoningin. Elsa heeft bijzondere krachten: ze kan alles en iedereen in ijs veranderen – een kracht die beangstigt. En daarom leeft ze in eenzaamheid. Om maar geen schade aan te richten. Het is Elsa’s geheim. Zelfs haar zusje Anna weet nergens van, maar ze mist haar zus, ze snapt niet waarom Elsa haar zo op afstand houdt. EnFrozen03 Anna dringt aan, probeert dichtbij haar zus te zijn, maar schrikt Elsa alleen maar af en Elsa trekt een muur op. Een muur van ijs. Ze gebruikt haar kracht en verandert het koninkrijk in een plek waar de winterkou heerst. Angstig als ze is, vlucht ze weg naar de bergen, maakt daar een paleis van ijs voor zichzelf en is vastbesloten om daar te blijven. ‘Ik ben vrij’ zingt Elsa, ‘laat het los, laat het gaan, hier begint mijn nieuw bestaan onbevreesd en vrij’ en al die kinderen zingen het luidkeels mee. Prachtig vinden ze het allemaal. Maar oh, wat is een het lied van pijn, een lied van eenzaamheid en kilte. En ik bedacht me van de week: misschien ga jij ook wel met zoveel pijn het nieuwe jaar in. Zo koud en alleen… En denk je dat dát vrijheid is.

Frozen02Elsa wil iedereen op afstand houden, maar Anna wil dat niet laten gebeuren. Ze reist haar zus achterna de bergen in. Anna wil door de muren van ijs heen breken, haar zus voor zich winnen, maar de angst bij Elsa is te groot en slaat om blinde paniek.

En in een confrontatie met haar zus raakt Anna gewond. De ijzige macht van Elsa raakt haar hart en langzaam maar zeker verandert zij in één bonk ijs.

Alleen de daad van ware liefde zal een bevroren hart te ontdooien.

Dat is het redmiddel. Liefde. Dat blijkt de redding te zijn voor Anna: door liefde smelt het ijs weg en Anna komt weer tot leven. Maar het is ook de redding voor Elsa. Andere mensen buitensluiten is niet de oplossing voor haar angst. Juist op het moment dat haar ogen geopend worden voor de liefde die haar zusje geeft, smelt haar eigen ijzigheid en haar angst om andere te beschadigen. Daarmee is haar macht om dingen te veranderen in ijs niet weg, maar ze leert wel om er op een goede manier mee om te gaan.

Het is het evangelie in een notendop. Misschien herken je dat ook wel in jezelf: een kracht om anderen op afstand te houden, om je niet te laten raken – niet op een negatieve manier, maar daardoor ook niet meer op een positieve manier. Een ijzige muur om je heen, omdat je denkt dat jij toch niets goeds kan doen, dat er voor jou geen plek is waar jij jezelf kunt zijn.

Het klinkt wel gemakkelijk en goedkoop hè, dat liefde het antwoord is. All you need is love… FrozenMaar de werkelijkheid van het  leven laat zien dat er niets zo moeilijk is als liefhebben… Wie heeft werkelijk lief? Lief zoals Jezus ons liefhad? Zonder voorbehoud, zonder voorwaarden heeft Hij je lief. Houdt Hij zoveel van je dat Hij zijn leven voor je gaf. Zoals Anna het zwaard dat haar zus zou doden opving met haar eigen lichaam, zo is Jezus dood gegaan om ons leven te redden.

Het mag winter zijn, het mag vriezen, maar jouw hart is niet van ijs. Jezus’ liefde heeft je bevroren hart ontdooit, je leeft!

overdenking voor ‘De Nieuwe Morgen’ – Groot Nieuws Radio @1008AM
op donderdag 8 januari 2015

Advertenties

6 gedachten over “‘Frozen’

Voeg uw reactie toe

    1. Dank je wel voor je reactie, Aafke. Het is ook een film die veel dieper gaat dan menig meisje bevat, maar dat is ook niet erg – wat je onbewust meekrijgt, is ook waardevol 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: