‘Please…’

Misschien heb je het helemaal gemist, maar de Ierse rockband U2 heeft een nieuw album. Ik houd wel van de muziek van U2, maar het nieuwe album – mwah…daar vind ik nog niet zoveel aan. Hanno Janse van ‘De Nieuwe Morgen’ gaf me een mooie uitdaging: een overdenking over een favoriet U2-lied. Misschien denk jij nu wel: moet dat nou, de Bijbel biedt toch genoeg om te overdenken? En dat is ook zo. Maar…de liederen van U2 hebben vaak raakvlakken met de bijbelse boodschap en de bijbelse verhalen dus…

In m’n cd-collectie vond ik het album ‘Pop’ van U2 met daarop het lied ‘Please’ – alstublieft… En die titel verwijst naar het refrein: ‘Please, get up off your knees please’ – Alsjeblieft, blijf niet op je knieën zitten, alsjeblieft… Dit is de hele songtext:

So you never knew love until you crossed the line of grace
And you never felt wanted till you had someone slap your face
So you never felt alive until you almost wasted away

You had to win
You couldn’t just pass
The smartest ass
At the top of the class
Your flying colours
Your family tree
And all your lessons in history

Please… please… please get up off your knees…
Please… please… leave me out of this
Please

So you never knew how long you’d stoop to make that call
And you never knew what was on the ground till they made you crawl
So you never knew that the heaven you keep you stole

Your catholic blues
Your convent shoes
Your stick on tattoos
Now they’re making the news
Your holy war
Your northern star
Your sermon on the mount
From the boot of your car

Please…please… please get up off your knees
Please…please… leave me out of this please

So love is hard and love is tough
But love is not what you’re thinking of

September… streets capsizing…
spilling over down the drain
…shards of glass splinters like rain
But you could only feel your own pain…
october… talking getting nowhere…
November… December… remember…
are we just starting again…?

So love is big bigger than us
But love is not what you’re thinking of
It’s what lovers deal it’s what lovers steal
You know i’ve found it hard to recieve
Cause you my love I could never believe

Je zou de videoclip erbij moeten zien: allerlei verschillende soorten mensen die zich op hun knieën voortbewegen: een grote, stoere vent vol tatoeages, een orthodoxe jood, een Roomskatholieke bisschop, twee nonnen, het type gangster… Allemaal op hun knieën…  Allemaal, behalve een schattig meisje op een step en één man: hij ziet eruit als een zwerver, hij leunt tegen een muur aan terwijl de mensen op hun knieën aan hem voorbij trekken. Om zijn nek heeft de man een bord hangen met daarop ‘Please’…

Ik ben geen echte U2-kenner en ik pretendeer al helemaal niet precies te weten waar hun teksten over zingen, maar in ‘Please’ klinkt iets door van de strijd in Noord-Ierland. De Roomskatholieken tegenover de Protestanten of de Protestanten tegenover de Roomskatholieken en alle strijd, al het geweld, al het bloedvergieten dat daarmee gepaard ging. ‘Pop’ is uit 1997! De vorige eeuw dus en het is nog maar de vraag of het in de eeuwen daarvoor anders was en of het nu ruim 15 jaar later beter is geworden. Want ‘Please’ zingt over de strijd tussen Roomskatholieken en Protestanten, maar dat is ook gewoon een strijd tussen mensen die elkaar naar het leven staan – en net zoals in Noord-Ierland, heel vaak ook in naam van God…En het refrein van ‘Please’ lijkt te willen zeggen: Sta maar op. Lig daar niet zo schijnheilig op je knieën vrome woorden te mompelen, want dit is niet waar geloven om draait. Dit heeft niets met God te maken. God, daar gaan jullie aan voorbij.

So love is hard and love is tough
But love is not what you’re thinking of

…liefde is iets heel anders dan wat jij ervan maakt en liefhebben is ontzettend moeilijk. Paulus schrijft erover in zijn brief aan de Korinthiërs, in hoofdstuk 13. Hij zegt over de liefde onder andere:

De liefde kent geen afgunst,
geen ijdel vertoon en
geen zelfgenoegzaamheid

Maar zien we in ons eigen leven en de wereld om ons heen niet juist zo ontzettend veel ik-gerichtheid? Zoveel zelfverrijking ten koste van anderen? Zoveel machtsvertoon en zelfverheffing om je eigen onzekerheid maar het zwijgen op te leggen? Zoveel arrogantie van mensen met wapens die in naam van hun god anderen het leven nemen? Zoveel jaloezie en angst om tekort gedaan te worden, minder te hebben, minder te zijn dan een ander? Waar is de liefde?

Het kan heel vroom lijken als je zegt God te betrekken bij je doen en laten, maar klopt het wel? Heb je ’t wel echt over God zoals Hij zich laat kennen in Jezus? Heb je ’t echt wel over de God die liefde is, die alles voor mensen over heeft, zoveel dat Hij zelfs zijn Zoon gaf? Heb je ’t echt wel over de God die van álle mensen houdt, wie ze ook zijn, welke huidskleur ze ook hebben, waar ze ook geboren zijn, wat ze ook gedaan hebben?

Liefde is misschien wel iets heel anders dan dat jij denkt dat het is. En ik moet denken aan de oudste broer in het verhaal dat Jezus vertelt over de vader en zijn twee zonen: de oudste altijd braaf, de jongste een losbol. Maar wat heeft de vader hem lief, ondanks zijn stommiteiten. En daar staat de oudste: op het eerste gezicht een liefhebbende, toegewijde zoon. Maar liefde is niet wat jij denkt dat het is. Liefhebben is ook helemaal niet makkelijk. Maar al te vaak gaat liefhebben vooral over jezelf. Gaat liefde vooral over iemand aan je binden om je goed te voelen. Of gaat liefde voor God over Hem voor je karretje willen spannen. Of denk je uit liefde voor God de ander te moeten oordelen of nog erger. Liefde neemt rare vormen aan in onze wereld. En ik kan het me zo goed voorstellen dat Bono zingt: ‘Please, get up off your knees, please’ – sta maar op, laat dat schijnheilige gedoe maar achterwege en ontdek wat liefde is, wie liefde is. En dan sta je als Protestanten en Roomskatholieken niet meer tegenover elkaar, dan sta je als blanken en kleurlingen niet meer tegenover elkaar, dan hoef je jezelf niet meer te verheffen boven anderen…

Alsjeblieft…sta op, want…

…wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde…
I Johannes 4,8

 bewerking van de overdenkingen voor ‘De Nieuwe Morgen’ – Groot Nieuws Radio op donderdag 18 september 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: