Goed advies?!

Op donderdag 10 juli 2014 hield ik de laatste twee overdenkingen op Groot Nieuws Radio – tijd voor de zomerstop. Zo’n laatste keer voelt als een ‘afscheid’ – ook al hoop ik in september de microfoon weer op te pakken. En bij een afscheid horen gewichtige woorden, een goed advies…toch?!

Ik voel de neiging om allerlei woorden van wijsheid mee te geven waar jij de komende weken over na kunt gaan denken.
Ik zou je een woord van bemoediging willen geven waar je een zomer lang op kunt teren.
Ik zou je willen raken met de woorden van liefde en genade zodat je je deze zomer geen moment alleen en verlaten voelt.
Maar ik weet niet of ik ze heb…

Dat klinkt natuurlijk een beetje raar, want ik heb een Bijbel vol woorden van wijsheid, vol schitterende beloften die een prima bemoediging zou kunnen zijn, vol prachtige verhalen waarin de liefde en genade van Jezus zichtbaar wordt.

Ik heb de neiging om allerlei goede raad mee te geven zoals mijn oma vroeger altijd deed als ik bij haar wegging: ‘Zul je goed uitkijken, niet met vreemde mannen meegaan, ook niet als ze je een snoepje geven…’

Ik heb de neiging om jou ook zoiets mee te geven: ‘Rust goed uit, wees eens stil, geniet van ieder moment, overdenk Gods Woord en neem de tijd om naar Hem te luisteren.’ Dat zouden passende woorden zijn voor een dominee om te zeggen, toch?!
Maar ik zeg het niet.

Ik weet helemaal niet wat jij nodig hebt.
Ik weet helemaal niet hoe jouw zomerweken eruit zien… Want laten we wel wezen: we doen altijd wel net alsof de zomer één groot feest is, maar lang niet iedereen heeft vakantie. Lang niet iedereen kan ervan genieten dat het hele gezin wekenlang thuis is. En misschien heb jij juist geen gezin en voel je je juist in de zomerweken wat verloren tussen al die mensen die familieuitjes doen. Misschien zie jij wel enorm op tegen de komende tijd, omdat er voor jou geen vrolijkheid is, maar ziekenhuizen, onderzoeken, behandelingen, uitslagen, medicijnen… Misschien is dit voor jou een heel donkere tijd, omdat er verdriet is in je leven, omdat je de moed niet hebt om de dag door te komen en voor alles en iedereen je best te moeten doen.

Ik weet niet wat jij nodig hebt.
Misschien heb jij helemaal geen zin om stil te zitten en uit te rusten, heb je de komende weken juist veel activiteiten gepland en bruis je van energie. Misschien heb je het hele jaar door trouw in je bijbeltje gelezen en ben je er eigenlijk even klaar mee – wat anderen er ook over zeggen: voor jou komen de woorden niet tot leven.

Ik weet niet wat jij nodig hebt.
Maar ik geloof. Ik geloof dat Hij het wél weet. Hoe jij de komende weken ook doorbrengt, wat je ook gaat doen of niet doen, waar je je ook bevindt (alleen of met anderen) – Hij weet wat je nodig hebt. Iedere zondag spreek ik woorden van Psalm 138 uit: woorden als een gebed, een belijdenis, een houvast… ‘die trouw blijft tot in eeuwigheid en niet loslaat het werk van zijn handen…’

overdenking voor ‘De Nieuwe Morgen’ – Groot Nieuws Radio – donderdag 10 juli 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: