Troep

Onlangs waren vier van de vijf kinderen ziek. Echtgenoot en ik hebben een rijk bezit, maar wanneer er blijkbaar een besmettelijk virus rond waart, dan is het iets minder om met zoveel mensen in één huis te leven. De jongste werd als eerste ziek en in de loop van de week volgde zijn broers hem. Alleen dochterlief had nergens last van en ging vrolijk haar eigen gang. De dagen stonden in het teken van overgeven en braaksel opruimen. Wees gerust meer zal ik er niet over zeggen, maar doordat ik met al die viezigheid bezig was, schoot mij de bijbeltekst binnen waarin Jezus zegt:

Zien jullie dan niet in dat niets dat van buitenaf in de mens komt, hem onrein kan maken omdat het niet in zijn hart, maar in zijn maag komt en in de beerput weer verdwijnt?’ Zo verklaarde hij alle spijzen rein. Hij zei: ‘Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein.

Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein. En eerlijk gezegd zag ik dat van de week heel duidelijk voor me. Wat een troep.

Stel je voor dat dat wat je aan negatieve dingen zegt er letterlijk uitgebraakt zou worden. Stel je voor dat de woorden die je gebruikt voor je oordelen en je verwijten, voor je scheldkanonnades en je leugens er letterlijk als braaksel uit zouden komen. Dat wat je aan slechte dingen bedacht hebt en gedaan hebt of wilde doen – dat dan eruit zou komen als een spuitluier. Dan zou zichtbaar zijn welke troep er in ons zit. Jezus benoemt het als ‘slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid…’ (Marcus 7 vers 21 en 22). Het zou hartstikke confronterend zijn als we de troep zien die soms uit ons hart of onze gedachten ontspringt. Maar misschien zou dat ook wel eens goed zijn. Zou het goed zijn om geconfronteerd te worden met de kracht, de reikwijdte, de impact van wat wij doen, denken en zeggen.

Bemoedigend aan deze woorden vind ik het feit dat Jezus niet de focus legt op de regels van zijn tijd. Het gaat Hem niet om de naleving van de geboden, maar het gaat Hem om iets wat veel belangrijker is. Ik denk dat we met Paulus kunnen zeggen dat de regels een schaduw zijn, een afspiegeling van de werkelijkheid. De werkelijkheid is het leven met Christus, het leven in Gods Koninkrijk. Dat is begonnen met de opstanding van Jezus – alleen zien we het nog niet hier.

Nu speelt die werkelijkheid zich nog bij God af. Hierboven zeggen we dan. In de hemel. Kun je dat dan lokaliseren? Nee, niet echt. We spreken wel over de hemel hierboven, maar eigenlijk is dat geen goede voorstelling van zaken. Het gaat om Gods werkelijkheid achter onze werkelijkheid. In onze werkelijkheid. Het is om ons heen. Heel dichtbij en soms ook tastbaar.

Alsof er iemand om de hoek staat: je ziet de schaduw voorbij de hoek, maar kunt niet om de hoek kijken. Maar de schaduw verwijst naar een persoon. De schaduw is ook niet belangrijk, is ook verhullend. En zo is het met de wet ook. Het is de schaduw van de persoon die om de hoek staat, die nu voor ons niet zichtbaar is: Jezus.Kolossenzen 2 en 3

Waar we ons in ons leven door laten bepalen moet naar Christus wijzen. Moet Christus laten zien. Moet laten zien hoe liefdevol en barmhartig Hij is. Moet laten zien hoe genadig en trouw Hij is. Alles wat God aan geboden, wetten en regels gegeven heeft aan het volk Israël – het is daarmee niet volkomen waardeloos geworden. Dat zou niet kunnen: als jij buiten in het zonnetje loopt, dan kun je niet jouw eigen schaduw van jezelf lostrekken. Maar de schaduw raakt ons hart niet – dat is wat Jezus ons laat zien. Hij raakt ons hart. De Geest raakt ons hart.

Dus…Jezus richt zich niet op de regels, het is Hem er niet om te doen ons de wet te lezen. Het gaat Hem om iets wat veel belangrijker is. Het gaat Hem om ons. Om ons hart, om ons denken, om onze wil. Zolang wij heer en meester zijn dan zou er wel eens een hoop viezigheid uit ons kunnen komen. Maar als Christus in ons leeft dan komt er misschien nog wel troep naar buiten, maar dan mogen we weten dat we verzorgd worden. Liefdevol en teder worden we gewassen, gereinigd, schoongepoetst.

bewerking van de overdenkingen voor ‘De Nieuwe Morgen’ – Groot Nieuws Radio @1008AM op donderdag 6 februari

Advertenties

3 gedachten over “Troep

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: