Moment van gedenken

Een belangrijk onderdeel van de Eeuwigheidszondag is het moment waarop de namen genoemd worden van de mensen die in het afgelopen kerkelijk jaar overleden zijn. Iedere kerk en elke gemeente zal hierin haar eigen tradities koesteren. Wij hebben in de loop van de jaren ons eigen ritueel ontwikkeld. Ieder jaar passen we dat een beetje aan, maar het bevat in elk geval wel een aantal vaste elementen:

 • noemen van de namen van overleden gemeenteleden
 • noemen van de namen van mensen die gestorven zijn in het afgelopen jaar en verbonden waren met een van onze gemeenteleden (familie, vrienden, collega’s….)
 • ontsteken van kaarsjes aan de Paaskaars

Dit jaar hebben we gekozen voor een liturgische bloemschikking waar stukken boomstam en schors een plek hadden:

Gezegend wie op de HEER vertrouwt,
wiens toeverlaat de HEER is.
Hij is als een boom geplant aan water,
zijn wortels reiken tot in de rivier.
Hij merkt de komst van de hitte niet op,
zijn bladeren blijven altijd groen.
Tijden van droogte deren hem niet,
steeds weer draagt hij vrucht.
Jeremia 17:7-8

De namen van de mensen die herdacht werden, konden op een schijf hout geschreven worden. Samen met het waxinelichtje dat aan de Paaskaars werd aangestoken, kregen de schijfjes hout een plekje in de liturgische schikking. Allereerst kregen familieleden van de overleden gemeenteleden gelegenheid om naar voren te komen, om de naam van hun moeder/oma, vader/opa, broer op te schrijven en het licht te ontsteken. Daarna kregen alle mensen die in de kerk aanwezig zijn gelegenheid om naar voren te komen en zo zichtbaar te maken dat zij iemand gedenken.

Vaak zijn het dezelfde mensen die naar voren komen: zo is er de man die al jaren weduwnaar is, maar nog jaarlijks zijn vrouw gedenkt, mijn eigen kinderen willen ieder jaar weer een kaarsje aansteken voor opaatje, er zijn mensen die lang geleden hun kindje verloren na een (korte of voldragen) zwangerschap, volwassenen gedenken hun ouders, ouders gedenken hun kind, aan die ene vriendin wordt gedacht en zo heeft een ieder zijn of haar eigen verhaal.

Gedurende de tijd die nodig was om iedereen de kans te geven om naar voren te komen, was er zachte muziek van de cd ‘Via Dolorosa’ van Sela gecombineerd met beeld en teksten uit de bijbel (de verkorte versie staat op youtube). Zo is dit moment (dat bijna een half uur duurt) een moment van rust, inkeer, bezinning, gedenken, herinneren, gebed – indrukwekkend…

De tekst die dit jaar werd voorgedragen is van Michiel de Zeeuw:

Als jouw naam klinkt
zie ik even
hoe je liep en wat je zei
wat er altijd is gebleven
van jouw leven diep in mij.

Als jouw naam klinkt
stroomt er water
uit mijn ogen, door mijn ziel.
Onze dromen, plan voor later,
tijd die in het water viel.

Nu jouw naam klinkt
komt tot leven
hoe jij mij hebt meegemaakt,
mee geschapen, weggegeven,
mijn bestaan hebt aangeraakt.

Nu jouw naam klinkt
wacht ik onder
onze levens eens een hand
ook al voelt nu alles zonder
God brengt ons weer in verband.

 

Advertenties

9 gedachten over “Moment van gedenken

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk dat je reageert, Menno! Ik probeer inderdaad altijd de balans te vinden tussen het rúimte geven aan verdriet en de dag waarop alle tranen gewist zullen worden, want ik denk niet dat het de bedoeling is om te verkondigen dat we ons gerust kunnen blijven wentelen in verdriet….

 1. Fijn dit op internet te vinden. In onze gemeente kennen we de gewoonte om eeuwigheidszondag te vieren niet. Ik heb dat toch gemist in het jaar dat mijn man overleden was. Het is kostbaar om juist als gemeentegezin nog eenmaal zijn naam te noemen in het midden van dat gemeentegezin. Juist in het perspectief van hebr. 11 en 12:1 – Gesterkt mag ik daarna verder gaan.
  Zo heb ik het tenminste beleefd toen een ander familielid was overleden en ook ik een uitnodiging kreeg om de eeuwigheidszondag bij te wonen.

  1. Dank je wel voor je reactie, Willy! Ik weet dat lang niet in alle gemeenten deze traditie gevierd wordt – daarom schrijf ik er ook over: wie weet inspireert het anderen om op een eigen wijze vorm te (gaan) geven aan het gedenken. Inderdaad is het heel waardevol om de naam nogmaals te noemen: in de bijbel spelen namen ook een grote rol – God roept je bij je naam. En met al die mensen die ons zijn voorgegaan vormen we één grote familie – de vorige generaties zijn belangrijk. Sterkte op de weg die jij gaat – zonder je man, maar met de herinneringen aan hem in je hart en gedachten en met de zegen van Heer!

 2. Lieve mensen
  Ik vond de muziek en tekst als een 2uitgave in klavarskribo.
  Regelmatig speel ik dit lied op het orgel en mijn vrouw zingt dan de tekst
  Die ons erg aanspreekt. Ik ben nu op zoek naar de muziek in het oude
  Muziekschrift. Wie kan mij vertellen waar ik dat kan bestellen?
  Met een hartelijk groet
  Geart steegstra
  geart.nelly@upcmail.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: