De dertiger draait door

In de afgelopen jaren zijn de problemen van dertigers onderzocht door psychologen en zij duiden deze problematiek als de quarterlifecrisis, het dertigersdilemma, de dertigersdip… De dertiger zou worstelen met de keuzes die gemaakt moeten worden als het gaat om werk, huis, relatie en gezin (alhoewel het erop lijkt dat de ‘crisis’ ook al veel twintigers treft, maar ik ben zelf nu eenmaal een dertiger). De dertiger zou twijfelen aan wie hij is en wat hij wil. Dat is niet zo raar, want dertigers zijn opgegroeid in een wereld waarin autonomie een groot goed is. Niet langer kan de kerk voorschrijven hoe het wel of niet moet. Niet langer bepaalt je afkomst wie jij bent, maar jij zelf bent verantwoordelijk voor wat je in je leven bereikt en hoe gelukkig jij je voelt. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Want het blijkt dat veel dertigers helemaal niet in staat zijn om autonome keuzes te maken. We leven wel in een individualistische maatschappij, maar we zoeken ook de verbinding met anderen: we willen graag voldoen aan de verwachtingen van anderen, we willen bij anderen horen, we willen goedkeuring van mensen die belangrijk voor ons zijn. En hoe doe je dat dan: jezelf zijn, je eigen weg gaan, zonder je te vervreemden van de mensen die je dierbaar zijn.

Maar, ik denk dat het probleem groter is dan alleen de vele mogelijkheden en niet weten wat te kiezen. Het probleem ligt dichter bij onze kern: als mens wil ik gewaardeerd worden, wil ik gehoord, gezien worden. Wil ik dat mensen mij aardig vinden om wie ik ben en niet om wat ik doe. En dat hoeft op zich niet verkeerd te zijn: laten we onszelf alsjeblieft geen probleem aanpraten, want ieder mens heeft dat in bepaalde mate. Maar wanneer je je eigenwaarde totaal laat afhangen van wat anderen van jou vinden of wanneer je haast onverzadigbaar zoekt naar bevestiging en goedkeuring, dan gaat er iets mis. Want wie kan jouw twijfel, welke mens kan jouw onzekerheid wegnemen?

Het volledige artikel – over mij, mijn gezin en werk (met foto’s :-)) is te lezen in EWactueel. Wil je een exemplaar ontvangen: laat dan even een reactie achter, dan neem ik contact met je op of bestel in de webwinkel van het Evangelisch Werkverband

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: