Liefde

Stil zijn zal ik
want de dagen die komen
heb ik nodig om te
leren begrijpen waarom.

Nu zoek ik nog
naar antwoorden.
Wie ben Je
blinden zien
doven horen
verlamden staan op.

Geef me een paar dagen
om te ontdekken
wie Je bent.

Stil zijn wil ik
maar wel voorlopig
zoals een geheim
dat straks onthuld wordt.

Stil staan wil ik
bij het lijden
het sterven.

Dan mag ik weten
wie je bent,
wat je deed
omdat het antwoord
dan gegeven is.

Het mysterie openbaar is geworden
de stilte wordt opgeheven
straks als het zondag wordt.

Maar het is nog geen zondag… Dat duurt nog een paar dagen. We trekken er drie dagen voor uit om ons voor te bereiden op het Paasfeest. Op Witte Donderdag staat het avondmaal centraal: de maaltijd die Jezus met zijn leerlingen genoot voordat Hij gevangen genomen werd.
Maaltijden spelen een belangrijke rol in de bijbel. Iemand aan tafel vragen, samen eten en drinken – het heeft iets van je leven met elkaar delen. In de traditie van Gods volk heeft de maaltijd ook altijd een prominente plek ingenomen – in de kerk moeten we niet vergeten dat de maaltijd die Jezus vierde, de maaltijd was waarmee men de bevrijding uit Egypte vierde. Eten – dat is je zintuigen aanspreken, dat is voelen, ruiken, proeven, dat is je Gods goedheid laten smaken!

In onze cultuur eten we meestal bij feestelijke gelegenheden met anderen. Ook het samen zijn met de Heer is een feest: de bijbel vertelt dat ons een bruiloftsmaal wacht wanneer Christus terugkomt. Een feestmaal met eten en drinken in overvloed. De Maaltijd van de Heer die wij vieren met matzes en wijn staat aan de ene kant in het teken van het gedenken van Jezus’ offer voor ons, de bevrijding die Hij gebracht heeft door zijn leven te geven, aan de andere kant verwijst het ook naar het bruiloftsmaal dat de Heer voor ons klaar maakt.

Daarom niet alleen stil gedenken, maar ook dankbaar vieren – de Heer heeft ons zijn liefde getoond door zijn leven te geven, zoveel houdt Hij van ons! De liefde van Christus mag gevierd worden door in liefde te delen en samen te zijn. ‘Kom, want alles is klaar!’ – de tafels staan feestelijk gedekt, je kunt zo aanschuiven…

Advertenties

2 gedachten over “Liefde

Voeg uw reactie toe

  1. Als ik het goed begrijp wordt God hier aangesproken als Je/je.
    Dat is niet mijn manier van over God denken.
    Verder vind ik het prachtig.
    Ook ik hoop vanavond vreugdevol aan tafel te gaan in de Westerkerk te Ermelo.

    1. Leuk…een reactie uit Ermelo 😉 Daar bewaren wij goede herinneringen aan! Ik snap het wel, hoor Henny, je moeite om God/Jezus aan te spreken met Je/je. Ik heb die moeite ook. Ik zou het ook nooit gebruiken wanneer ik bid. Tegelijkertijd vind ik het – zeker in een gedicht – wel een mooie manier van spreken: intiem, persoonlijk, en het laat ook meer aan de verbeelding over dan wanneer de dichter had gekozen voor ‘U’. Vanavond is dit gedicht gelezen aan het begin van de dienst… Ik vond het indrukwekkend. Ik hoop dat jij ook een vreugdevolle avondmaalsviering hebt gehad – mooie dagen toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: