Kritiek

Al eerder had ik haar naam voorbij zien komen in tweets #Teunie, maar ik had geen flauw idee wie dat was en waarom men over haar discussieerde. Later begreep ik dat zij de schrijfster is van het weblog ‘Eenvoudig leven’ over haar gezin met tien kinderen en hun manier van leven. Vandaag schreef het ND dat #Teunie weer verder gaat met haar blog.

‘Begin vorige maand kreeg ze een telefoontje van iemand die ze goed kent. Deze persoon vertelde haar, dat ze de tijd die ze aan haar blog besteedt, beter aan haar gezin kan wijden. Dat raakte haar zo, dat ze besloot onmiddellijk met haar blog te stoppen.’

Eén telefoontje en dat waar je plezier in hebt, kan in een keer verdwenen zijn. Hoe gemakkelijk kun je iemand met je woorden verwonden…

Mensen die om de één of andere reden in de belangstelling staan, krijgen daar sowieso snel mee te maken. Wanneer je hoofd op tv is geweest, beginnen de kranten en roddelbladen over je te schrijven. Zo wordt de mening van de gewone lezer en kijker gevoed, zo worden we gestimuleerd om een mening te vormen en we leven ook nog eens in een tijd waarin het heel gemakkelijk – en volgens mij ook geaccepteerd – is om die mening dan ook vervolgens te ventileren. Bij BN’ers is dat wat lastig om rechtstreeks te doen, maar dat geeft niet: dan doen we ’t toch gewoon digitaal of in de pers?!

‘Had ‘ie maar niet moeten gaan acteren, dan weet je dat er over je gepraat wordt. Dat hoort er nou eenmaal bij als je een BN’er bent.’ Dat kan wel zo zijn, maar het feit dat je graag acteert en daar ook nog eens goed in bent, is nog geen vrijbrief om vervolgens maar allerlei ongezouten kritiek op zijn persoonlijkheid te moeten slikken. Het feit dat je graag blogt en zo de hele wereld een inkijkje gunt in jouw huishouden is nog geen vrijbrief om kritiek te mogen leveren op iemands manier van opvoeden van en omgaan met haar kinderen. Het feit dat je dominee bent en een aparte positie inneemt in de gemeente is nog geen vrijbrief om maar alles tegen hem of haar te mogen zeggen. Want tja, dominees – daar is altijd wat op aan te merken…

‘Ik was geschokt toen ik  in de kerk kwam: de rok van de dominee kan echt niet, als ze gaat zitten kruipt ‘ie helemaal omhoog,’ zei een verontrustte, anoniemer kerkganger over de telefoon tegen de scriba van de gemeente waar ik werkte. Overigens kwam de rok tot net over m’n knie en ja, als je dan gaat zitten, kruipt ‘ie ietsje omhoog.

‘Ik wil niet dat je zulke nagellak opdoet als je mij ooit gaat begraven,’ zei iemand terwijl hij vol afgrijnzen naar mijn donkerpaars gelakte nagels keek.

‘Vind je dat nou echt mooi: van die blonde lokken in je haar? Ben je soms niet tevreden met hoe de Schepper je gemaakt heeft? Een dominee hoort een eenvoudig leven te leiden en jij…met je gekleurde haren, je moderne kleren…’ verweet iemand mij nadat ik twee lokken haar had laten blonderen als grappig accent tussen m’n zwarte haren.

‘Wat jij doet, dat kan echt niet, hoor…’ zeiden ze terwijl ik dansend en drinkend me vermaakte in de feesttent in het dorp.

Als dominee kies je ervoor om in de belangstelling te staan. Je kiest ervoor om in een glazen huis te wonen. Je kiest ervoor om een grote verantwoordelijkheid te dragen. Maar maakt je dat anders dan andere mensen? Moet jouw leven daarom minutieus bekeken worden? Mag jij daarom volgens andere maatstaven beoordeeld worden dan andere mensen? Vanwege de voorbeeldfunctie van de dominee schijnen deze vragen met ‘ja’ beantwoord te moeten worden.

Toch vreemd, want nergens in de bijbel lees ik dat alleen de dominee een zoutend zout of een lichtend licht moet zijn. Nergens lees ik dat alleen tegen de dominee gezegd wordt: ‘Wees heilig, want Ik ben heilig.’ Nergens staat dat Jezus de bergrede uitsprak voor dominees. Met andere woorden: zijn we in de gemeente van Christus niet allemaal gelijk? Allemaal mens, allemaal schoongewassen door het bloed van Christus? Allemaal mens, allemaal overlopend van levend water? In theorie wel. In theorie zijn we allemaal gelijk in Christus’ kerk. We zijn niet hetzelfde, omdat we verschillende gaven ontvangen hebben, maar we zijn voor Hem wel gelijk. En volgens mij zei Jezus ook nog iets over een balk en een splinter – natuurlijk zijn dominees ook niet perfect, maar moet dat er zo ingewreven worden? Soms schrik ervan als ik hoor hoe mensen over hun dominee praten…

Gelukkig kan het ook anders. Gelukkig zijn er ook mensen die regelmatig bidden voor hun dominee, die positieve feedback geven. Die niet alleen hun mond opendoen op ’t moment dat het niet goed gaat, maar die ook complimenten geven en waardering uiten.
Dat hebben dominees nodig, dat ze voelen dat er iets van levend water vanuit de gemeenteleden in hun richting stroomt – levend water dat hen verfrist, zodat ze weer voor kunnen gaan.

Advertenties

19 gedachten over “Kritiek

Voeg uw reactie toe

 1. Hoi Mirjam, complimenten voor je blog! Ik ben het wel met je eens dat je vaak alleen negatieve feedback krijgt. Ik zou het je niet nadoen als dominee kunnen werken. Sommige dingen die je hebt gehoord zijn wel heel kortzichtig! Ik heb nog wel een vraag. Als je kiest voor een publieke functie als dominee, weet je ook dat je in de ogen van veel mensen het visitekaartje voor de kerk bent. God oordeelt dan wel niet anders over dominees dan over andere mensen, maar mensen doen dit (on)bewust helaas wel. Ik weet ook wel dat de VVD veel meer leden heeft, maar als ik aan die partij denk, dan denk ik aan Rutte. Kies je als dominee er ook niet voor om de verantwoordelijkheid te dragen voor het beeld dat mensen van de kerk hebben? Ben benieuwd hoe je hier tegenaan kijkt.

  1. Hé Annemieke, wat leuk dat je reageert! Goeie vraag… Laat ik voorop stellen dat ik eigenlijk geen goed beeld had van wat het betekent om dominee te zijn. Ik denk dat het predikantschap een grotere impact heeft op je privéleven dan wanneer je in dit dorp woont als jurist of psycholoog of iets dergelijks. Het bijzondere aan het predikantschap is dat privé en werk volkomen door elkaar heen lopen – tenminste wel in de situatie van kerk-in-een-dorp.
   Heb ik ervoor gekozen om verantwoordelijkheid te dragen voor het beeld dat mensen van de kerk hebben…? Ik heb er niet voor gekozen in de zin van dat dat de reden is van mijn predikantschap. Maar ik besef wel degelijk dat die verantwoordelijkheid gegeven is met het dominee zijn. Ja, natuurlijk besef ik dat ik een bepalend gezicht ben als het gaat om de kerk. Voor mij is dat geen vraag. Voor mij is het eerder de vraag of ik moet voldoen aan de (soms onrealistische, soms onbijbelse) verwachtingen die mensen hebben van de kerk en van het predikantschap. Of heb je als dominee de verantwoordelijkheid om een reëel beeld van God, geloof en kerk te geven…?!
   Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

   1. Hee Mirjam, ik ben je nog een antwoord schuldig, al ben je inmiddels weer wat blogs verder. Ik denk dat het inderdaad zo is dat mensen eerder een oordeel over de dominee hebben dan over de dokter of de notaris. Mensen hebben denk ik hogere verwachtingen en sneller een oordeel klaar omdat ze de dominee koppelen aan de kerk en daarmee ook aan God. Dat de dominee ook maar een mens is, wordt dan nog wel eens vergeten. De kans op teleurstelling is daarmee wel groter. Ergens zit daar wel een verantwoordelijkheid, hoe oneerlijk en onrealistisch dat soms ook is. Ik vind dat die verantwoordelijkheid geldt voor alle leden van de kerk trouwens, alleen zul jij er veel meer van merken. Ik heb het zelf altijd prettig gevonden dat je geen dominee op afstand bent, dus in dat reëele beeld kan ik me ook zeker vinden.

   2. Tof dat je terugkomt op mijn vraag! Je hebt gelijk: mensen hebben soms enorme verwachtingen van een dominee. Ergens ben je als dominee het visitekaartje van de kerk en dus van God, maar dat is – in mijn ogen – niet zo realistische voorstelling van zaken. En hoe groter de verwachtingen, hoe meer je als dominee kunt tegenvallen. Die verwachtingen zijn er minder naar ‘gewone’ kerkleden, dus inderdaad: dan kun je ook minder teleurstellen… Ik wil inderdaad niet op afstand zijn: het moet niet een soort ‘wij-zij’ zijn, waarbij de dominee aan de kant van God staat – samen zuinig kijkend naar de ‘gewone’ mensen. Ik wil dichtbij mensen zijn, om tot de ontdekking te komen dat we niet zo veel verschillen en om samen naar God te gaan 🙂

 2. wow dit is wel heel herkenbaar,…en wat gaaf dat je hier zo open over schrijft! Dat siert je en ik ben dankbaar en ook wel een beetje trots dat je onze predikante bent die dit zo openhartig durft te delen. Dat mag ik toch wel zeggen!!

  1. Fijn dat je dat zegt, Annette! Ik hoop dat het mensen aan het denken zet: over hun spreken over dominees en wat daarin zou kunnen veranderen, maar ook over spreken in het algemeen. Soms hebben mensen niet in de gaten welke impact hun woorden bij de ander hebben – daar kun je ook niet altijd iets aan doen, maar we kunnen onszelf er wel in oefenen om er alert op te blijven: om te checken bij de ander of wat je zegt ook goed overkomt, om te proberen elkaar niet de maat te nemen… Soms zo lastig, hè…christen zijn… 😉 Tot gauw!

  1. Mooi, Elsa! Grappig ook die verwijzingen naar de bijbel in die songtext:

   “Dus wees voorzichtig in je oordeel over een ander
   Wie zonder zonde is werpe de eerste steen
   Wat je zaait, wat je zaait zal je ook oogsten”

 3. He mirjam, of moet ik Ds er voor zetten;-). Ik wil ff reageren op je blog.
  Ik ken jou en marien (marien iets beter dan jou) niet heel erg goed. Maar zoals ik jullie ken(ik heb het over jullie omdat jullie beide het mooie maar ook zware vak hebben gekozen van predikant) ken ik jullie als 2 eerlijke en oprechte mensen. Met een bult humor en een groot hart voor God. Dus als ik jullie een tip mag geven lijf dicht bij onzePappa en bij je zelf en elkaar. Wees blij dniet perfect bent, als dat zo was dan hadden we nu ook geen lijdens tijd gehad. Om een lang verhaal kort te maken. Jullie doen het zo gek nog niet. Veel zegen in jullie doen werk. En ik zal af en toe voor jullie Bidden!

 4. Ik heb op zich best wel wat moeite met m’n rol als beroepsgelovige. Ik voel mezelf nu eenmaal echt niet anders dan de andere gemeenteleden. De meesten zien dat ook niet echt zo. Maar soms komt het even boven. Zoals toen ik in m’n spijkerbroek de kerk in kwam toen ik zelf niet hoefde te preken.

  Aan de andere kant: dat er aan ambtsdragers in het algemeen hoge eisen worden gesteld blijkt wel uit de brieven van Timoteus en Titus. Je hebt hoe dan ook een voorbeeldfunctie. Maar dat gaat geloof ik niet over de kleur van je haar 😉

  1. Waarde collega :-), ik vroeg me bij het schrijven al af wie van mijn collega’s met deze bijbelteksten zou komen… Je hebt gelijk: Paulus stelt hoge eisen aan opzieners en diakenen, hoewel…zo opzienbarend zijn zijn eisen nou ook weer niet… Geldt het niet voor iedereen dat je goed leiding moet kunnen geven aan je gezin? Geldt het niet voor iedereen om monogaam te zijn, gastvrij, niet verslaafd, eerlijk…?! Ik blijf erbij dat de voorbeeldfunctie van ambtsdragers niet anders is dan die van ‘gewone’ gemeenteleden: alle christenen moeten een voorbeeld zijn tot getuigenis…of ben ik nu erg eigenwijs…?!

 5. We moeten allemaal leven zoals een goed christen betaamt. Bij mij mislukt dat bij tijd en wijle. Ik probeer het beter te doen, maar om de een of andere reden kan het zomaar opnieuw misgaan. Ik accepteer dat want zo gaat dat als je een mens bent. Mijn omgeving lijkt dat te begrijpen, ik hoor slechts beperkt kritiek op mijn houding.

  Als predikant ligt dat wel even iets anders. Die wordt kritisch gevolgd en feilloos kan worden aangegeven wat goed is en niet goed en aan welke waarden de predikant zich dient te houden. Een oplossing zou kunnen zijn om een predikant in een gepolijst harnas te stoppen van onberispelijk gedrag en met een uitstraling die nooit ter discussie staat.

  Dat zou mooi zijn, maar er zit wel een nadeel aan. De predikant zal al haar energie nodig hebben om in dat harnas te overleven. Omdat ze ook maar een mens is zal ze niet meer toekomen aan de primaire taken die van haar verwacht worden: het bemoedigen van mensen en het wijzen op waarden die dieper liggen dan het aardse bestaan.

  Als er een keuze gemaakt moet worden, dan ga ik voor de predikant met de diepere geestelijke waarden. Bij de predikant met de perfecte uitstraling gaat het om de buitenkant en bestaat een groot risico dat zij relatief gezien slechts beperkt van betekenis kan zijn.

  Mirjam, je zult misschien nu denken dat ik een beetje wars ben van uiterlijk vertoon en alleen belangstelling heb voor diepere geestelijke waarden. Maar dat is niet zo. Ook bij mij is daar balans in, een balans die ongetwijfeld bij elk mens weer anders zal zijn.

  Als eens die dag daar is dat ik begraven zal worden, zou het zomaar kunnen zijn dat jij de begrafenis moet leiden. Van mij mag je je op die dag ook mooi maken. Paars gelakte nagels, een extra ringetje in je oor, een witte lok in je haar of anders een rode lok want dat kan ook heel mooi zijn. In elk geval vind ik het een mooi eerbetoon als op die dag door mensen werk gemaakt wordt van een mooie uitstraling. Over het verzorgen van de meer belangrijke en diepere waarden maak ik me geen zorgen, want die zouden aan jou wel toevertrouwd zijn.

  1. Hans! Wat heb je dat mooi verwoord! Ik ken je als iemand die goed nadenkt en voors en tegens weegt en dat lees ik ook in jouw reactie terug. Dank je wel voor je compliment, dank voor je vertrouwen! Ik zou nu bijna zeggen dat ik jou graag zou begraven, want dat is natuurlijk niet zo ;-), maar mocht het moment er zijn dan zal ik bidden om de leiding van de Geest om diepe waarden te kunnen verkondigen en ik zal ervoor zorgen dat alles – inclusief ikzelf – een mooie uitstraling heeft 🙂

 6. De mensen hier in de waard zijn teveel bezig met over een ander te praten, het zou mooier zijn als ze hun tijd wat ze normaal aan het kritiek leveren op anderen, zouden besteden aan het lezen in de bijbel, en dan niet oppervlakkig maar diepgaand! Er is teveel uiterlijk vertoon, ze verschuilen zich achter hun vrome uitgestreken gezicht (de meesten dan) ik vind persoonlijk dat je het heel goed doet! En het is alleen maar goed dat je je bijvoorbeeld in de feesttent vertoont! Daar zijn de mensen die waarschijnlijk Jezus nog niet gevonden hebben! En who cares als je je nagel een andere kleur geeft! Het gaat niet om het uiterlijk maar om wat je uitstraalt (liefde van Jezus) en wat je de mensen (bij)brengt!

  1. Dag Marja, bedankt voor je reactie! Waarschijnlijk is het eigen aan relatief kleine gemeenschappen dat men veel naar elkaar kijkt en veel over elkaar praat. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat mensen graag bij elkaar horen – en dan moet je niet teveel afwijken… Inderdaad: er is een heleboel uiterlijk vertoon in de kerk, maar is dat de mensen aan te rekenen? Ik zou daar liever eens een flinke discussie over voeren met predikanten die generaties lang de mensen daarmee stempelen. Kijk uit dat je nu niet in dezelfde valkuil trapt, hè Marja: wij kunnen wel vinden dat ze uitgestreken gezichten hebben, maar wij kunnen niet in hun hart kijken 😉 We zijn verantwoordelijk voor onszelf: voor ons leven en geloven, voor onze uitstraling.
   Je schrijft: ‘…ik vind persoonlijk dat je het heel goed doet!’ Kennen wij elkaar…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: